Jumaat, 30 Disember 2011

Buah Cempedak


Cempedak atau nama botaninya, artocarpus champeden merupakan tumbuhan yang berasal dari Asia Tenggara. Pokok cempedak mampu mencapai ketinggian sehingga 20m. Pokok cempedak menghasilkan buah secara bermusim. Dalam masa setahun hanya terdapat satu musim utama. Buah cempedak dikenali sebagai 'multiple fruit' memandangkan ia terdiri daripada gugusan banyak bunga betina dalam satu jambak. Buah cempedak mengambil masa 3 ke 4 bulan untuk masak setelah bunganya mekar.

Buah cempedak hampir menyamai ciri buah nangka iaitu kulitnya dipenuhi dengan duri-duri halus yang pendek. Saiz buah cempedak adalah lebih kecil jika dibandingkan dengan nangka. Buah cempedak boleh dimakan mentah, digoreng atau dijadikan bahan dalam beberapa jenis masakan masyarakat Melayu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan